Гражданският активист Арман Бабикян от “Отровното трио“ осъди МВР да му изплати обезщетение за полицейските репресии по време на

...
Гражданският активист Арман Бабикян от “Отровното трио“ осъди МВР да му изплати обезщетение за полицейските репресии по време на
Коментари Харесай

Арман Бабикян осъди МВР

Гражданският активист Арман Бабикян от “Отровното трио “ осъди МВР да му изплати обезщетение за полицейските репресии по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести от лятото на 2020 година Адвокат на Арман Бабикян е неговият съмишленик от “Отровното трио “ Николай Хаджигенов, съобщи EURACTIV.
 
По това време десетки хиляди българи протестираха в цялата страна против държавното управление на Бойко Борисов и упорстваха за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Присъденото от съда обезщетение за гражданския деятел е 600 лв., откакто той е бил арестуван от полицията в продължение на по-малко от два часа. Любопитното е, че прокуратурата поддържа настояването за отсъждане на обезщетение.

Заповед за арест на Бабикян е издадена на 7 август 2020 година, само че по-късно е анулирана от съда като противозаконна.

Бабикян е задържан в 5:35 часа сутринта на Орлов мост. Освободен е на същата дата в 7:18 часа. След това е санкциониран със 100 лв., тъй като не е извършил полицейско предписание да се махне от пътя, с цел да не пречи на придвижването. Глобата също е анулирана от съда.

Свидетели по делото настояват, че полицията е приложила против Бабикян експанзия, която се видяла и през медиите.

“Това не било единственото му задържане. На майка му също се отразило доста зле, както и на децата му. Дълго не можел да спи “, се споделя в свидетелските показания по делото, които не са оспорени.

В 4 ч. сутринта на 7 август 2020 година маскирани служители на реда и жандармеристи нахлуха по едно и също време в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна. В столицата палатките на Орлов мост бяха разчистени с помощта и на общината, а паркираният пред Ректората протестен рейс бе вдигнат с репатрак

На протестиращите бе обяснено, че палатките им нарушават Закона за придвижване по пътищата.

Арестувани бяха 12 души, измежду които и Арман Бабикян. По-късно всички арестувани бяха освободени, откакто им бъдат формирани актове за несъблюдение на полицейско предписание.

Решението за почистване на блокадите бе взето след четири часа разискване на съдружен съвет на тогавашния ръководещи, изясни пред Нова телевизия водачът на НФСБ Валери Симеонов.

„ Стигнахме до извода, че полицията би трябвало да си свърши работата. Ако бяхме оставили по този начин нещата, то можеше да се стигне до дребна градска революция “, описа Симеонов, но-късно неговият сътрудник от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов отхвърли изказванието, че решението е било политическо.

На „ Орлов мост “ служители на реда натовариха в камион всичките палатки и спални чували на протестиращите, с цел да разчистят пътя. Един от задържаните бе Арман Бабикян, който е измежду уредниците на демонстрациите. Другите арестувани бяха деятелят и някогашен публицист Пламен Даракчиев и гражданският деятел Манол Глишев.

По-късно на 7 август „ Отровното трио “ в състав Хаджигенов, Бабикян и Велислав Минеков прикани във фейсбук всички да се съберат пред Министерския съвет вечерта и да носят „ всички вероятни средства за издигане на барикадите още веднъж “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР